1 OutDoor Aktivnosti: UPF: zaščita pred UV žarki

2.8.12

UPF: zaščita pred UV žarki



Sonce postaja močnejše, vročina neznosna.

Težke telesne aktivnosti nas izčrpajo, dolge ture so naporne že pri zmernih temperaturah, v vročih dneh pa se večina niti ne poda na prosto. Za tiste, ki vsaj razmišljate o premiku iz zaprtih prostorov bo naslednja informacija o UPF tkaninah koristna.
Tkanina lahko stik s soncem ublaži na podoben način kot krema za sončenje. Vrednosti UPF, podane na oblačilih ste verjetno že videli, vprašanje pa je, kaj pomenijo?
Za nas so problematični UVA in UVB žarki. Prvi pospešijo staranje kože, drugi pa v preobilju povzročajo opekline. Pred njimi se z oblačili lahko zaščitimo, vendar ne v celoti. Oblačila zadržijo le del žarkov, drug del pa preide skozi plast. Torej nas tudi pod majico lahko opeče sonce, če smo mu izpostavljeni daljši čas. Skoraj vsaka tkanina nudi nekaj zaščite in UPF ni nič drugega kot mera oz. podatek, ki nam pove kolikšen del sončnih žarkov določen kos oblačila zadrži. Določeni proizvajalci na podlagi testov podajajo ta faktor.
Vrednost UPF (Ultraviolet Protection Factor) tkanine je odvisna od naslednjih dejavnikov:
  • gostote tkanja
  • debeline uporabljenih vlaken
  • gostote vlaken
  • uporabljenih barvil, premazov,…
  • barve tkanine (temnejša je, tem več zaščite nudi)

Test

Ko eksperti ustvarijo novo tkanino, je čas da se njena vlakna testira. Najprej tkanino štiridesetkrat operejo in nato izpostavijo ''simulirani'' sončni svetlobi za sto ur. Namen tega je najti najnižjo stopnjo zaščite, ki jo bo tkanina v svoji življenski dobi nudila. Pred in po tem procesu se uporabi naprava imenovana »spectrophotometer«, ki na tkanino usmeri UV žarke in izmeri njeno (ne)prepustnost. V Mountain HardWear podajajo najnižje izmerjene vrednosti, kar pa ne velja za vse proizvajalce.

Kategorije za indikacijo UV zaščite:

-UPF 25, dobra zaščita: 1/25(4%) sevanja prodre skozi tkanino,
-UPF 30, zelo dobra zaščita: 1/30 (3,3%) sevanja prodre skozi tkanino,
-UPF 50, izvrstna zaščita: 1/50 (2%) sevanja prodre skozi tkanino
Pogled z druge strani: UPF 30 pomeni, da tekstil prepušča eno tridesetino sevanja.

Mountain Hardwear podredi UV zaščiti vse zgoraj naštete dejavnike, dokler oz. če te pripomorejo k namembnosti oblačila. Ne uporablja zaključnih sredstev (npr. barva, antibakterijska obdelava, zaščita proti komarjem,…), če te zmanjšujejo UPF ali če niso trajna.