1 OutDoor Aktivnosti: Dry.Q Elite

19.9.13

Dry.Q Elite

Klasična membrana (beri Gore) je za prenos vlage potrebovala vsaj 70% vlage na eni strani in občutno manjši delež na drugi. Ko je telo postalo mokro, se je nabralo spodaj dovolj vlage, da je ta prešla s telesa v ozračje. Torej dokler pod jakno ni bilo mokro, Gore-Tex ni dihal. Kasneje je seveda vzdrževal tistih 70% vlažnosti, a to ni bilo dovolj.

  1. Glavne kritike:

Dry.Q je eVent:

Od prve GTX jakne dalje je napredek stremel k še boljšemu dihanju, ker Gore-Tex ni dal, kar je obljubil. General Electric je predstavil membrano eVent, ki je ob enaki vodotesnosti dihala mnogo bolje. Tudi ta je imela svoje slabosti (mašenje por v materialu, neelastičnost, cena) a je dejansko dihala. Dry.Q Elite je razvit (vsaj) v sodelovanju z GE (lastniki eVenta) in je združen z Mountain Hardwear tehnologijo (z-Weld, ipd.). Slabosti, ki so pestile e-Vent so v tehnologiji Dry.Q Elite odpravljene, torej se ne maši in je elastičen, obenem pa je cenovno bolj dostopen - preverjeno.

Tehnologija Dry.Q Elite je hladna:

Govori se, da je Dry.Q Elite membrana hladna in potemtakem manj primerna za mraz. To ni res.
Res je, da boljše dihanje pomeni manj toplote. Dry.Q Elite je bolj hladen, ker zadržuje manj vlage in s tem toplote. Pri gibanju nam v njem ne zakuha torej se po poti znojimo manj, in z vlago odvaja tudi toploto. Kar je pomembno je, da v stanje mirovanja preidemo bolj suhi, zato je tudi pri preklopu aktivnosti (vzpon - spust, vzpon - pavza - spust) pod jakno manj mokrote, ki bi nas hladila. Kar je namreč problem v hribih je mraz zaradi mokrote telesa, ki se ohladi in se mokro ne ogreje nazaj. V Dry.Q Elite je telo bolj suho.

Gore Tex je za mraz, Dry.Q pa ne:

Sočasno z Dry.Q Elite MHW ponuja tudi extremno tople (pod)sloje. Glede na aktivnosti je Dry.Q Elite oblačila najbolje kombinirati s tanjšimi puhovkami ali Monkey Phur tehnologijami. Iz dveh razlogov:

Tanjše puhovke so idealni 2.sloji, ker ob majhni debelini prinašajo več toplote, kot ekvivalentno debeli flisi. (idealne za smučanje, freeride, ledno plezanje).

Monkey Phur tehnologija s »kosmato« površino služi povečevanju prostora, v katerem se topel zrak zadržuje, zmanjševanju trenja med jakno in plastjo(prihranku ernergije) in še hitrejšemu prenosu vlage. (idealne za hitre vzpone, bolj aerobne aktivnosti)

Ni komentarjev:

Objavite komentar